Ciastko Toffee

225 g daktyli  200 ml wody 75 g margaryny 180 g cukru trzcinowego 250 g mąki tortowej 2 jajka 1 expresso 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 saszetka herbaty] 1 łyżeczka cynamonu Sos toffee: 200 g cukru 1 łyżka masła 200 ml śmietany 30% 50 ml soku z pomarańczy   Wodę […]

0 komentarzy

Muffinki bananowe z czekoladą

4 szt bananów 100 ml oleju 2 jajka 300 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g czekolady mlecznej 200 ml mleka Jajka ubijamy z olejem na jednolitą i gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozgniecione banany. Gotową masę przekładamy do […]

0 komentarzy

Jabłecznik z migdałami na kruchym cieście

Kruche ciasto:  100 g masła 4 żółtka 50 g cukru 180 g mąki pszennej  proszek do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli Farsz: 8 jabłek  150 g cukru łyżka miodu rzepakowego sok z cytryny płatki migdałów Wykonanie: Masło ubijamy z cukrem i skórką z cytryny, a następnie dodajemy żółtka. Po kilku minutach dosypujemy mąkę z […]

0 komentarzy

Dyniowe Risotto z Amaretto

  1 średnia dynia 300 g ryżu arborio 1 marchewka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego tymianek łyżka oliwy 2 łyżki masła szałwia 2-3 ciastka amaretti parmezan sól, pieprz Risotto to klasyczna włoska potrawa która nie wymaga sprytu ani nakładów finansowych a za każdym razem smakuje […]

0 komentarzy

Gravlax – łosoś marynowany na sposób skandynawski

„Laks” w języku norweskim oznacza łososia. Najbardziej rozpoznawalnym na świecie daniem z tej ryby jest Gravlax. Ryba ta jest tradycyjną przekąską w Skandynawii serowana z ziemniakami lub ciemnym chlebem. Podstawą zrobienia klasycznego Gravlax jest sól i cukier. Zasypuje się nimi rybę dosć obficie i odstawia w chłodne miejsce na 2-3 dni. Często jednak, wzbogaca się […]

0 komentarzy

Polędwiczka wieprzowa z borówkami flambirowana Wódką Porzeczkową

Będąc w Szwecji obowiązkiem jest zapoznanie się z lokalnymi produktami. Kuchnia szwedzka jest typową kuchnią Skandynawską bez żadnych naleciałości jak na przykłąd w Danii. Przyrządza się tu dużo ryb i owoców morza ale również mięs hodowlanych i dziczyzny. Ja chciałbym Wam przedstawić klasykę czyli Polędwiczkę wieprzową w sosie borówkowym, a dla podkręcenia będę ją flambirował […]

0 komentarzy

Chłodnik z kalafiora z wędzoną rybą lub kawiorem

1 kalafior 1 średni ogórek 1 ząbek czosnku (może być ale nie musi) duży jogurt naturalny pęczek koperku sól     Przygotowanie Ugotować kalafiora, a w między czasie można zetrzeć ogórka na grubych oczkach. Posiekać koperek (cały pęczek). Startego ogórka wymieszać z czosnkiem, solą i jogurtem naturalnym. Wystudzony kalafior zmiksować. Połączyć wszystko ze sobą i […]

0 komentarzy

Chłodnik z ogórkiem i avocado

Składniki: 1 awokado, bardzo dojrzałe 1 ogórek, sok 1 cytryny 1 ząbek czosnku 4 gałązki koperku 2 gałązki mięty sól i czarny pieprz ½ szklanka kefiru do podania: kawałki ogórka, sól i czarny pieprz Przygotowanie: Ogórka obrać i pozbyć pestek a następnie pokroić w drobną kostkę Wszystkie pozostałe składniki włożyć do naczynia blendera i zblendować […]

0 komentarzy

Grillowana Rolada z Kurczaka faszerowana Kozim Serem i Grzybami

4 piersi z kurczaka 12 plastrów bekonu 100 gram grzybów 100 gram koziego sera 1 mały por 2 ząbki czosnku pietruszka łyżka masła sol, pieprz   Klasyczne danie kuchni francuskiej które swoją strukturę ma dość złożoną, jednak jego wykonanie jest wystarczająco proste. Jego farsz może ulegać zamianie według Naszego uznania i smaku. Pora, czosnek i […]

0 komentarzy

Cytrynowy Cous Cous z Suszonymi Morelami i Prażonymi Migdałami oraz Kolendrą

  200 g cous-cous  1 cukinia 1 czerwona papryka 100 g ciecierzycy 1 duża czerwona cebula  2 ząbki czosnku mały bakłażan 1 chilli 80 g suszonych moreli 50 g prażonych migdałów  pęczek kolendry pęczek mięty 2 cytryny kurkuma kumin cynamon oliwa z oliwek wędzona papryka sól, pieprz   Chcąc przygotować idealny couscous, należy odmierzyć wody […]

0 komentarzy

Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. więcej informacji

Preferencje ciasteczek dla tej strony są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka" aby umożliwić Ci bardziej komfortowe przeglądanie witryny. Jeśli kontynuujesz przeglądanie witryny bez zmiany powyższych ustawień lub kliknął "Akceptuj" poniżej zgadzasz się na powyższe.

Zamknij