Pieczony boczek w angielskim stylu

Wolno gotowany boczek jest ikoną dla smakoszy na Wyspach. Zajadają się nim Brytyjczycy okrągły rok a sposobów na jego przygotowanie mają kilka. Osobiście zawsze wstawiałem go na całą noc do pieca i piekłem w temperaturze 92’C-95’C – 9-10 godzin. Są też krótsze sposoby przyrządzenia tego rarytasu i taki pokażę Wam tutaj: 1,5 kg surowego boczku […]

0 komentarzy

Szkockie Jajka

Szkocka potrawa która zajmuje drugie miejsce pod względem popularności na liście dań – zaraz po Haggis. Pierwsze wzmianki o tym daniu odnaleziono już w 18 wieku. Proste przekąska, a zarazem subtelna i z charakterem. Kulka, doprawionego mięsa mielonego i panierowanego w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Nie było by nic dziwnego w tej „kulce” gdyby […]

0 komentarzy

Dover Sola z kaparami i pietruszką

  Ryba która jest chyba bardziej popularna na Wyspach niż łosoś. Zajadają Ja wszyscy począwszy w Kornwalii a kończąc w Norfolk. Jest tyle sposobów na przygotowanie Soli że na pewno się z nią nudzić nie będziecie. Szkoci poczęstowali mnie kiedyś Solą z pokruszoną kaszanką na wierzchu i powiem Wam, że byłem w szoku. 2 filety […]

0 komentarzy

Smażona Żabnica na puree z bakłażana, aromatyzowana kminem rzymskim i kolendrą

Żabnica jest bardzo popularnym gatunkiem ryby na Wyspach i serwuje ja praktycznie każda ceniona restauracja. Sposobów na jej przyrządzanie jest mnóstwa ale Ja, pokaże Wam jeden z bardziej oryginalnych, który udało mi się poznać. 0,5 kg żabnicy 2 bakłażany 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry oliwa z oliwek 100ml klarowanego masła 100ml śmietany […]

0 komentarzy

Faggots

Faggots to starodawne danie z wieprzowiny, które spożywało się w krótkim okresie po świniobiciu. Podobnie jak kaszanka czy bułczanka ale o tym na kolejnych stronach. Klopsy formowane z drobnych kawałków łopatki, boczku oraz podrobów. Niektórzy farmerzy używali do tej potrawy również świńskiego serca które drobno pokrojone dodawali do masy mięsnej. Wszystko to doprawione pietruszką i […]

0 komentarzy

Vindaloo

Marynata do kurczaka: 4 piersi z kurczaka sok z połowy cytryny 2 łyżki białego octu winnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka garam masala 1 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne pół łyżeczki czarnych ziaren gorczycy Sos: 4 łyżki oleju mała laska cynamonu 3 chilli 1 czerwona papryka […]

0 komentarzy

Ciastko Toffee

225 g daktyli  200 ml wody 75 g margaryny 180 g cukru trzcinowego 250 g mąki tortowej 2 jajka 1 expresso 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 saszetka herbaty] 1 łyżeczka cynamonu Sos toffee: 200 g cukru 1 łyżka masła 200 ml śmietany 30% 50 ml soku z pomarańczy   Wodę […]

0 komentarzy

Muffinki bananowe z czekoladą

4 szt bananów 100 ml oleju 2 jajka 300 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g czekolady mlecznej 200 ml mleka Jajka ubijamy z olejem na jednolitą i gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy pokruszoną czekoladę i rozgniecione banany. Gotową masę przekładamy do […]

0 komentarzy

Jabłecznik z migdałami na kruchym cieście

Kruche ciasto:  100 g masła 4 żółtka 50 g cukru 180 g mąki pszennej  proszek do pieczenia skórka z cytryny szczypta soli Farsz: 8 jabłek  150 g cukru łyżka miodu rzepakowego sok z cytryny płatki migdałów Wykonanie: Masło ubijamy z cukrem i skórką z cytryny, a następnie dodajemy żółtka. Po kilku minutach dosypujemy mąkę z […]

0 komentarzy

Dyniowe Risotto z Amaretto

  1 średnia dynia 300 g ryżu arborio 1 marchewka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego tymianek łyżka oliwy 2 łyżki masła szałwia 2-3 ciastka amaretti parmezan sól, pieprz Risotto to klasyczna włoska potrawa która nie wymaga sprytu ani nakładów finansowych a za każdym razem smakuje […]

0 komentarzy

Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie ciasteczek. więcej informacji

Preferencje ciasteczek dla tej strony są ustawione na "zezwalaj na ciasteczka" aby umożliwić Ci bardziej komfortowe przeglądanie witryny. Jeśli kontynuujesz przeglądanie witryny bez zmiany powyższych ustawień lub kliknął "Akceptuj" poniżej zgadzasz się na powyższe.

Zamknij